Bli av med stopp i diskhon

En illustration över en kvinna som ser besvärad ut för att vattnet rinner över i diskhon.

Rinner det dåligt i diskhon? Ett vanligt problem är matfett som spolats ner i rören. När det kallnar stelnar det till fettklumpar som proppar igen rören. Det bästa är förstås om du kan undvika det, annars har vi några tips som hjälper dig att lösa problemet.

Undvik fett i rören

Du kan undvika för mycket fett i rören genom att skrapa av matrester från tallrikar direkt ner i kompostpåsen. Torka tallrikar och stekpannor med hushållspapper innan du diskar dem. Då blir du av med det mesta fettet. Papperet kastar du i den bruna påsen för matavfall.

Kom ihåg att aldrig hälla ner olja i diskhon. Vänta tills den heta oljan har svalnat och häll det sedan i en gammal petflaska. Då kan du sedan slänga hela flaskan i brännbart avfall.

Spola med varmvatten

Ibland händer det ändå att det blir stopp i diskhon. Oftast är det ett lättare stopp som du enkelt löser själv. Prova att spola en stund med hett vatten. Häll i några droppar diskmedel för att lösa upp smuts och fett som kanske täpper igen rören.

Använd en smock

Om det inte hjälper att spola med varmvatten kan du använda en smock. Sätt då en propp i ena hon och smocken i den andra. Kom ihåg att också täta bräddavloppet. Det är det lilla hålet som sitter högst uppe vid kanten av diskhon. Du kan täta det med en bit vått papper.

Sedan börjar du pumpa med smocken. Ta det lugnt och försiktigt i början och håll inte på mer än fem minuter, eller tills stoppet lossnar. Det blir snabbt mycket tryck när du pumpar, så håll koll på rören under diskhon så att det inte börjar läcka någonstans.

Om det fortfarande är stopp, gör en felanmälan.

Relaterat

Fem tips för att undvika stopp i avloppet

Vet du vad man får spola ner i toaletten?

Stopp i duschen

Rinner vattnet undan dåligt i duschen?