10-talet

När vi når 2010-talet har tekniken förändrat världen. Konstant uppkoppling har gjort att vi är närmare omvärlden är någonsin. Sociala medier växer sig större och större, där vi inspireras av varandra med allt från inredning, mat och miljömedvetenhet.

Så bodde vi på 10-talet

Under 2010-talet ökar bostadsbristen stadigt i Sverige och på många håll i landet blir det allt svårare att hitta lägenhet. Framför allt är det svårt för unga och nyanlända. Till följd av detta börjar höga punkthus på 10–14 våningar bli allt vanligare. Miljön får stort fokus och när det byggs ska det byggas med långsiktig hållbarhet. Miljöanpassade passivhus utan aktivt värmesystem är ett exempel på hur man numera bygger mer hållbart.

Fastighet Nedre Gruvrisvägen Galgberget

Argentum som byggdes 2012 är ett passivhus

Planlösning på Silverstigen

Glimmerstigen som byggdes 2017 är ett punkthus

Fasader är gärna slätputsade och husen har stora fönsterpartier för mycket insläpp av naturligt ljus. Stora balkonger med genomsinkliga fronter är också populärt. Inne i våra hem fortsätter de traditionella gränserna mellan rum att utmanas. Funktionellt och flexibilitet blir allt viktigare, framför allt för de som bor på mindre ytor. Att skapa rum i rummet är ett uttryck som myntas. Vitt och fräscht lever fortfarande kvar i decenniets början men desto längre in vi kommer börjar vi släppa in alltmer färg. Mörka träslag kommer tillbaka och grått, grönt och blått ser vi både på väggar och i inredningsdetaljer.

interiör med grön soffa i sammet och gröna väggar
Teatern kök

Vi ser marmor av olika slag både på våra köksbänkar i våra badrum och som vardagsrumsbord.

Kopparstadens 10-tal

  • Kopparstaden får sin första kvinnliga vd.
  • Två områden med passivhus byggs, Vitsippan i centrum och Argentum på Galgberget.
  • Byggs 115 lägenheter på Glimmerstigen på Galgberget.
  • Byggs det nya studentboendet Student 27 med 40 nya lägenheter på Jungfruvägen.
  • Invigs den nya spontanidrottsarenan NenoCourt i Nedre Norslund.

Tidtypiskt 10-tal

  • Marmor

  • Citat på affischer, posters och tavlor

  • Platsbyggda hyllor och garderober