Just nu är det svårt att logga in till Mina sidor pga överbelastning på systemet.
Vänligen försök senare!

Mer information >>

1940-talet

Sverige hade långt in på 1900-talet en dålig bostadsstandard. Bostäderna var mörka, fuktiga, dyra och små. Många människor var trångbodda. Detta påverkade de boendes hälsa; sjukdomar spreds och många experter var överens: för att få en bättre folkhälsa i Sverige måste vi ha bättre bostäder.

Så bodde vi på 40-talet

40-talet präglas mycket av andra världskriget med ransoneringar av bland annat mat, bensin, betong och stål. Under detta årtionde tog folkhemsbygget fart på allvar. Den främst förekommande familjebostaden var två rum och kök. I utemiljön återvände storgårdskvarteren till viss del och trevåningshusen var fortsatt populära. Heminredningen var en blandning av tradition och modernism.

Att bygga hus i tegel blev populärt igen, framför allt för offentliga byggnader men vi fick även se grovkornig puts i mättade nyanser som kombinerades med vitt slätputs.

Fastighet Drillstigen Kvarnberget

Interiört blir lägenheterna rymligare med fler garderober. Största skillnaden är däremot att köken blir större och matplats blir en naturlig del av köket.

1940-tals kök

Under 40-talet blev badrum med toalett, badkar och varmvatten allt vanligare.
Nu behövde svenskarna inte längre springa på dass på gården eller värma upp vatten själva för att tvätta sig.

Kopparstadens 40-tal

  • Stora Kopparbergs socken Fastighets AB och Stiftelsen Kopparstaden startar båda sina verksamheter 1947. De producerar hyresrätter i Falun och är ursprunget till Kopparstaden.
  • Stiftelsen Kopparstadens tre första hus på Lustigknopp i Falun byggs – Linnéplan 2 strax efterföljt av Manhemsvägen 8 och 10. Totalt fick området 60 lägenheter.
  • Kopparstaden upprättar ett avtal med Anticimex om årlig inspektion av ohyra mot en årlig avgift på 75 öre per rumsenhet.
  • Stora Kopparbergs socken Fastighets AB påbörjar byggnationen av hyresrätter på Källtorpsvägen i Främby.
  • En lägenhet på Linnéplan kostar 22,73 kronor per kvm i hyra. 2022 är hyran per kvadratmeter för en lägenhet om 3 rok på Linneplan 1 036 kronor.
  • Ett mangelbiträde vid tvättstugan i Kvarnberget anställs. Hon tjänar 300 kronor i månaden.

Tidtypiskt 40-tal

  • Stringhyllan designad av paret paret Nils och Kajsa Strinning blev snabbt en favorit när den lanserades 1949.

  • Ett skåp med finporslin och manglade dukar var något som fanns i många hem.

  • Matta blev populärt i stället för trägolv. Detta eftersom mattor var billigare.

  • Radion är populär och ses som ett familjenöje. I snitt lyssnar svensken på tre timmar radio per dag. 1941 har Sverige flest radiolicenser i Europa; 1,5 miljoner.