Känns det kallt i lägenheten?

Under hösten och vintern när utomhustemperaturen sjunker kan det kännas kallt även i lägenheten. Har du problem med värmen i din lägenhet finns det några saker som är bra att ha koll på.

Elementen ska ge värme

Se till att du har vridit på värmen på dina element och att de blir varma. Du ska vrida motsols, alltså åt vänster.

Om elementen hos dig regleras av en termostat så ska den vara fullt påslagen (vrids på motsols/åt vänster). Termostaten påverkas av om det är fritt runt omkring elementen. Om det blir för varmt runt termostaten så slår den av elementet. Är det däremot svalt runt termostaten så höjs värmen i elementet.

Ventilationen påverkar värmen

Ventilationen kan påverka värmeflödet i din lägenhet. Ventilerna – oftast sitter de i taket i badrum och kö – är inställda i optimala lägen för bästa möjliga ventilation. Håll därför luftventilerna rena från damm och smuts. Se också till att ventilen faktiskt sitter där den ska, annars ska du göra en felanmälan till kundcenter.

I många av våra lägenheter regleras ventilationen via köksfläkten. Öppna spjället i fläkten när du lagar mat för att få ordentligt sug ut. Se sedan till att stänga spjället igen, annars blir det onödigt kallt i lägenheten.

Om din köksfläkt är kopplad till en forceringstimer, se till att den fungerar som den ska. Har den gått sönder kan det påverka ventilationen.

Här kan du göra en felanmälan.

Tips för bra luft och värme i din lägenhet

  • Se till att möbler eller gardiner inte täcker elementet och eventuellt termostaten om sådan finns.
  • Gör försiktigt rent ventilerna i taket och eventuellt på väggarna när det behövs.
  • Håll friskluftsventilerna öppna så att luften i lägenheten kan cirkulera.
  • När du har duschat eller tvättat, låt badrumsdörren stå öppen en stund så att fukten snabbare dunstar bort ur badrummet.

Relaterat

Bättre ventilation

Känns det kvalmigt i lägenheten? Eller dröjer matoset kvar?

Ställ in motorvärmaren

Om motorn redan är varm när den startas så minskas koldioxidutsläppen. En varm motor drar också mindre bränsle än en kall.