Känns det kallt i lägenheten?

Under hösten när utomhustemperaturen svänger från tvåsiffriga plusgrader på dagen, till nollgradigt på natten, är det inte alltid värmesystemet hänger med. Har du problem under längre tid med att det är kallt i lägenheten finns det några saker som är bra att ha koll på.

Termostaten bestämmer elementets värme

Det sitter en termostat på dina element som känner av hur varmt det är i rummet. Se till att den är fullt påvriden, och att det är fritt runt omkring den. Om det blir för varmt runt termostaten så slår den av elementet. Är det däremot svalt runt termostaten så höjs värmen i elementet. Därför kan elementen i din lägenhet ibland vara olika varma.

Ventilationen påverkar värmen

Ventilationen kan påverka värmeflödet i din lägenhet. Se efter om ventilen i badrummet kan ha hamnat i felaktigt läge. Kolla också om fläkten i köket saknar spjäll, vilket gör att mer varm luft sugs ut och gör lägenheten kallare. Undersök om forceringstimern i köksfläkten är hel. Om den har gått sönder kan det påverka ventilationen.

Om något är trasigt i din lägenhet, gör en felanmälan.

Tips för bra luft och värme i din lägenhet

  • Se till att möbler eller gardiner inte täcker elementet och termostaten. När det är fritt reglerar termostaten automatiskt temperaturen i elementet.
  • Dammsug ventilerna i taket och på väggarna då och då.
  • Håll friskluftsventilerna öppna så att luften i lägenheten kan cirkulera.
  • När du har duschat eller tvättat, låt badrumsdörren stå öppen en stund så att fukten snabbare dunstar bort.

Relaterat

Bättre ventilation

Känns det kvalmigt i lägenheten? Eller dröjer matoset kvar?

Ställ in motorvärmaren

Om motorn redan är varm när den startas så minskas koldioxidutsläppen. En varm motor drar också mindre bränsle än en kall.