Surbrunnshagen

Karta/illustration i färg över området Surbrunnshagen.

Surbrunnshagen är ett nytt bostadsområde med en bubblande historia, mellan övre Norslund och Majoren köpcentrum. Det första projektet startade 2018 och planen är att bygga vidare till 2028.

Surbrunnshagen är ett stort område som består av flera mindre områden. Här är det nära till natur, handelsområden och Falu lasarett. 600 bostäder, förskola, lekplatser, härliga promenadstråk och porlande bäckar förenas i Surbrunnshagen. Arkitekturen är varierande med inspiration från småstadsidyllen, samtidigt är det nära till centrum och du kan du kliva på elljusspåret strax intill.

I Surbrunnshagen föds flera kvarter

Kopparstadens första byggnation i området var kvarteret Kungsgården med inflyttning sommaren 2022. Kungsgården består av tre huskroppar med totalt 78 lägenheter och en restauranglokal.
Nu projekteras för etapp två som kommer att heta kvarteret Furiren, ett namn med gamla regementsanor. Det är ett projekt med 123 lägenheter som kommer att uppföras med trästomme. I projektet pågår parallellt en forskningsstudie avseende miljöpåverkan genom livscykelanalys (LCA) av projektet av Kopparstadens företagsdoktorand.
Samtidigt kommer vi, tillsammans med Falu kommun, att skapa vackra naturområden, två lekplatser och infrastruktur. Förutom Kopparstaden finns det andra aktörer som är med och bygger Surbrunnshagen.

Projekt som är färdigställda eller pågår i området:

Tabell över projekt som är färdigställda eller pågår i området:

Aktör

Typ

Projektnamn

Skede

Planerad inflyttning

Kopparstaden

78 st hyresrätter + lokal

Kungsgården

Byggnation

2022

Obos

18 st bostadsrätter

Högbobäcken

Klart

2021

Obos

29 st bostadsrätter

Tallbäcken

Byggnation

2023

Falu kommun

Förskola med 8 avdelningar

-

Byggnation

2022

Balder/SHH

38 st bostadsrätter

Kompaniet

Klart

2023

Falu kommun

Lekplats

-

Klart

2021

Kopparstaden

123 st hyresrätter

Furiren

Projektering

2024-25


En detaljplan pågår också för det nuvarande industriområdet på västra sidan som kommer att förvandlas till ett attraktivt bostadsområde.

Relaterat innehåll och länkar

Kungsgården

Kvarteret Kungsgården byggdes 2022 och är de första hyreslägenheterna i området.

Furiren

Kopparstadens kommande projekt i området Surbrunnshagen.

  • Visa interaktiv 3D-modell över Surbrunnshagen