Enklare att återvinna nära ditt hem
Nu ska det bli enklare och smidigare för dig som hyresgäst att återvinna förpackningar nära ditt hus. Snart kommer du inte längre behöva åka till en återvinningsstation med exempelvis plast- eller pappersförpackningar.
Idag hamnar många förpackningar, som egentligen skulle kunna sorteras och återvinnas i restavfall och bränns upp, något som inte är bra för klimatet.
Men de närmaste åren kommer det att bli enklare att återvinna förpackningar nära hemmet. Enligt regeringens beslut ska alla hushåll ha fastighetsnära insamling, FNI, senast 1 januari 2027. Då kommer du kunna sortera förpackningar av plast, papper, färgat och ofärgat glas samt metall i anslutning till ditt hus.
— Där du lämnar mat- och restavfall kommer du också kunna lämna
förpackningar, säger Malin Liss Lundeberg, verksamhetsutvecklare för ekologisk hållbarhet på Kopparstaden.
Det nya insamlingssystemet kallas för Närsorterat och innebär helt enkelt att du kommer få fler behållare nära din bostad. Det gör det både mer bekvämt och sänker tröskeln för att avfallssortera. Återvinning bidrar till den gröna omställningen eftersom behovet av nya förpackningar blir mindre. När behovet av nya förpackningar minskar så bidrar det till mindre utsläpp av koldioxid från produktion av förpackningar. Även behovet av material för att producera dem minskar.
— Därför behöver vi bli bättre på att återvinna de här förpackningarna, säger Malin Liss Lundeberg.
Ser över miljöhus
Kopparstaden ser just nu över hur sorteringen och miljöstationerna i bostadsområdena ser ut idag. I en del områden, exempelvis Glimmerstigen, kommer sorteringen att koncentreras till färre platser för att hyresgästerna ska kunna lämna alla avfallsslag på samma område på ett lättillgängligt sätt. I flera områden kommer så kallade djupbehållare, som delvis grävs ner i marken, att installeras.
— Djupbehållarna är väldigt yteffektiva, de kan samla mycket volym på liten yta. Det kan också bli så att vi har kärl som ställs i kärlskåp och på vissa platser har vi redan platser vi kan använda som återvinningsrum. Det kan också bli några kombinationer av dessa på vissa ställen, förklarar Malin Liss Lundeberg.
På bland annat Galgberget och i Bjursås har ombyggnationerna börjat för att få Närsorterat på plats. På Hellbergs väg 16 i Britsarvet är det redan klart. De nya återvinningsplatserna kommer att finnas på alla Kopparstadens områden och en stor del av arbetet kommer att utföras under 2025, medan vissa områden får Närsorterat under 2026.
Tips för att sortera lätt och rätt
— Vi jobbar så fort och så mycket som möjligt. Det kan bli lite buller under tiden med byggarbeten och lite annorlunda med framkomlighet i vissa områden. Vi kanske måste ha tillfälliga behållare som hyresgästerna får använda under tiden vi bygger om. Tillfälligt kan det bli lite rörigt, men vårt mål är så klart att det inte ska påverka hyresgästerna jättemycket, säger Malin Liss Lundeberg.
Det ska också bli enkelt att göra rätt. Därför kommer de nya Närsorterat-stationerna ha tydlig information så du vet hur förpackningarna ska sorteras. Malin Liss Lundeberg har även ett smart tips som kan förenkla sorteringen.
— Vi använder oss av det nationella symbolsystemet på våra skyltar och övrig information, så ett tips är att titta på förpackningarna, många förpackningar har symboler som visar hur de ska sorteras. Sedan vet vi att det kommer att bli en omställningsperiod eftersom det handlar om att förändra beteenden, så det här är ett ett långsiktigt arbete.
Läs artikeln i sin helhet i hyresgästtidningen BO. Pdf, 6.5 MB.
Uppdaterad: