Studenter får bostad inom en månad


Falun och Borlänge är nu grönmarkerade i den årliga studentbostadsrapporten från Sveriges förenade studentkår. Grönmarkering innebär att alla studenter kan räkna med att få ett boende i staden inom en månad.

– Denna höst har varit speciell med färre internationella, men desto fler nationella studenter. Den största faktorn till att vi blivit grönmarkerade i år är dels att Kopparstaden investerat i nyproduktion av 40 studentlägenheter samt att både Kopparstaden och Tunabyggen nu godkänner en studietakt på 50 % istället för 75 % som har gällt tidigare år, vilket är ett av kriterierna i studentbostadsrapporten, säger Kopparstadens studentansvarig Maja Kronvall.

Sedan tre år tillbaka finns en bostadsgrupp där representanter för Falu kommun, Borlänge kommun, AB Stora Tunabyggen, Kopparstaden AB, Dalarnas studentkår och Högskolan Dalarna samverkar. Målet är att studenterna ska få en bra start på terminen och på sin studietid i Falun och Borlänge.

– För att få en bra start är bostadsfrågan viktig, och det är skönt att det nu blivit enklare att hitta bostad i Falun-Borlänge, säger Borlänge kommuns näringslivskontors studentansvarig Felicia Dakkour.

– Vi har arbetat hårt för att bli grönmarkerade och samarbetet i bostadsgruppen har varit nyckeln till framgång, säger Tunabyggens studentkoordinator Christoffer Ahlenius.

Förutom de studentbostäder som Kopparstaden och Tunabyggen erbjuder så har det nu också blivit enklare att både hyra ut och hitta privata studentrum och lägenheter via webbportalen studentdalarna.se.

– Det är viktigt att vi inte slappnar av nu när vi blivit grönmarkerade utan att vi fortsätter att jobba aktivt med att hjälpa studenterna hitta boende och få dem att trivas i sina nya städer, säger Falu kommuns näringslivskontors studentsamordnare Fredrik Timeus.

Uppdaterad: