Smartare Hem – enkel vardagsteknik för äldre


Smartare Hem är en inredd visningslägenhet där enkel vardagsteknik för privatpersoner exponeras. I lägenheten visas bland annat en kamera utanför entrédörren och armband som automatiskt larmar om du skulle ramla.

Visningslägenheten har tagits fram genom ett samarbete mellan Kopparstaden, Falu kommun, Region Dalarna och LD-hjälpmedel. Tillsammans vill de bidra till förbättrad hälsa bland äldre i Dalarna, med extra hänsyn taget till trygghet och personskador i hemmet. Detta genom att den boende på egen hand ska kunna skapa ett tryggare och smartare boende med hjälp av intelligent vardagsteknik.

– Syftet med visningslägenheten är också att bidra till att efterfrågan av produkterna ökar och på så sätt kan vi påverka utbudet på marknaden, säger Annika Stålberg, förvaltningschef på Kopparstaden.

Smartare Hem är belägen i trygghetsboendet Smedjan på Järnet i Falun. I lägenheten har äldre, anhöriga, personal, eller allmänt tekniskt intresserade möjligheten att se och testa olika smarta tekniska lösningar för hemmet.

– Man kan bland annat med röst styra belysning och tv. En annan smart funktion är att via en app kunna se om fönster och dörrar är öppna, avslutar Annika.

Tisdag 11 december hålls öppet hus för de som vill veta mer. Man anmäler sig till öppet hus via Kopparstadens Kundcenter: tel 023-458 00 eller kundcenter@kopparstaden.se.

Armbandsur som larmar om du ramlar i din lägenhet.
Armbandsur som larmar om du ramlar i din lägenhet.

Uppdaterad: